joi, 8 ianuarie 2015

Un mesaj ciudat

Daca m-ar intreba cineva care este cea mai ciudata carte a Bibliei, de departe i-as spune ca este vorba de cartea profetului Osea. Contine cel mai ciudat mesaj, cea mai ciudata porunca pe care Dumnezeu a adresat-o vreodata unui om.
Pe scurt, Dumnezeu ii porunceste profetului Osea sa se casatoreasca cu o femeie desfranata, fapt ce avea sa reflecte situatia in care se afla poporul Israel, care il paraseste pe Dumnezeul cel adevarat in schimbul zeilor fara viata.
Ma intreb, de ce a fost nevoie ca Israel sa aiba in mijlocul lor un exemplu atat de viu, pe Osea, ca sa inteleaga modul in care ei se raportau la Dumnezeu si invers? De ce? Poate pentru simplul fapt ca nimic nu ii mai misca, poate si cu siguranta se adancisera atat de mult in pacat incat fruntile si obrazul lor devenisera aspre ca piatra de cremene.
Ma gandesc care a fost reactia initiala a lui Osea. Probabil ca el sa fi ascultat de prima data, pentru ca era obisnuit sa discearna clar vocea lui Dumnezeu si sa se supuna.
Daca as fi fost eu Osea, probabil ca m-as fi impotrivit. Mai mult ca sigur i-as fi pus lui Dumnezeu cateva intrebari serioase:
- Doamne ti-am fost credincios atata timp sa...ce? Sa ma casatoresc cu o femeie desfranata? Scuza-ma dar nu acesta este idealul meu in ceea ce priveste viata de familie. Nici macar nu imi ceri sa iau o femeie care a a avut un trecut dubios dar care s-a pocait. Nu cumva imi ceri prea mult? De ce m-ai ales pe mine sa ma sacrific pentru acesti oameni care sunt mai rai ca niste dobitoace? Doamne, esti sigur ca nu ai alta modalitate sau poate o alta persoana care sa iti indeplineasca ciudata porunca?
Insa se pare ca raspunsul lui Dumnezeu in dreptul lui Osea a fot cat se poate de clar: " Osea, pe tine Te am. Tu esti cel cu care imi voi aduce planul la indeplinire, oricat de ciudat ti se pare el..."
Biblia nu da detalii cu privire la modul in care Osea a trait cu aceasta femeie desfranata. Insa imi inchipui ca nu i-a fost deloc usor sa vada cum aceasta femeie, desi era iubita si ingrijita de Osea, avea inima impartita... Nu stim sigur daca dupa casatorie aceasta i-ar fi fost necredincioasa, insa este usor de inteles daca privim la poporul Israel din timpul acela. Desi era binecuvantat de Dumnezeu cu tot ce aveau nevoie, ei tot necredinciosi ii erau prin practicile lor pagane.
Daca ar fi sa facem o analogie cu zilele noastre, te-ai gandit vreodata ca Dumnezeu ar putea sa iti adreseze tie si mie un mesaj asemanator? Pentru ca suntem la hotarele tarii fagaduite si pentru ca traim intr-o lume ciudata, s-ar putea ca  el te-a ales pe tine asa cum l-a ales pe Osea in trecut. Si este posibil ca mesajul Lui pentru tine sa iti para la fel de ciudat. Poate ca iti va cere sa iubesti un om care nu merita iubirea ta... Poate iti cere sa ierti pe cineva care, din punct de vedere omenesc ti-a gresit atat de mult incat nu mai merita iertarea ta. Sau mai rau, poate ca nici nu constientizeaza nevoia de iertare.
Poate iti cere sa fii un sol al pacii pentru o inima afunadata in pacat si in care clocoteste nelinistea unei constiinte patate... Poate Dumnezeu vrea sa te induplece sa iti arati aprecierea si iubirea fata de cineva care, intr-o ocazie sau in mai multe ocazii, ti-a intors spatele... care in loc sa iti intinda o mana de ajutor, te-a umilit si ai simtit acel gest ca o palma peste fata... Stiu, din experienta, ca e cumplit de greu sa dai dovada de omenie in astfel de conditii cand celalalt calca peste demnitatea ta. Este extrem de dureros dar in acelasi timp, a ramane demn in astfel de situatii, este dovada cea mai inalta ca esti contopit cu Dumnezeu. Este o dovada pentru intregul Univers ca ai invatat o lectie, ca ai trecut un test pe care Mantuitorul L-a trecut primul... Daca nu o faci pentru tine, daca iti este greu sa treci peste orgoliul tau, atunci fa-o de dragul Lui si este mai mult decat suficient...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu